Slivovice

Slivovice

slivovitz (plum brandy) and fresh plums on white backgroundSlivovice je tradičním českým nápojem, který se nejen u nás, ale i v zahradničí, setkává s velikou oblibou. Tento alkohol produkují zejména firmy z Moravy a Slovácka. Mezi hlavní distributory se řadí Jelínek nebo Žufánek.

Slivovice je nápoj, který má nezaměnitelnou vůni a chuť. Jde o nápoj, který vás zahřeje na těle i na duši. Má také léčivé účinky. Při chřipce nebo nachlazení je velice dobrých lékařem. Někteří lékaři tvrdí, že pití slivovice po ránu zlepšuje obrany schopnost organismu. Tento nápoj vás také příjemně zahřeje v chladných či mrazivých dnech.

Výroba slivovice není nijak náročná. Základní surovinou jsou švestky. Zpracováváme pouze švestky zralé a čisté. Ty se nechají v sudu zkvasit. Vhodná doba kvašení se pohybuje kolem 6 týdnů. Tento proces nikdy neurychlujeme! Je nudné, aby švestky pořádně prokvasily. Následně se kvas zaveze do pálenice, kde se zpracovává do podoby, kterou všichni známe. Samotná výroba slivovice je nazývána destilací. Ta se provádí tzv. kolonovou technologií. Dochází ke změně pevného skupenství na skupenství kapalného.

Plum brandy traditional Serbian drink called rakia or slivovitzZda se jedná o opravdu kvalitní slivovici, poznáte podle toho, jestli řetízkuje. Tedy, zda vytváří tenké pramínky, tedy souvislé řady bublinek, kondenzujícího alkoholu, které stékají zpátky do sklenice. Odborníci kvalitní slivovice poznají také podle toho, jak slivovice drhne mezi palcem a ukazováčkem. Platí, že čím víc drhne, tím je kvalitnější.

V obchodech se nejčastěji setkáte s řezanou verzí. Prodávaná slivovice obsahuje pouze 40% alkoholu. U domácí pálenky se procento alkoholu pohybuje nad 52%.

Aby slivovice chutnala přesně tak, jak má, je dobré ji podávat chlazenou. Doporučená teplota je 10-18 stupňů Celsia. Pod skladujete slivovice v prostorech, kde teplota klesne pod 5°C, může dojít k zákalu slivovice.

Můžete se setkat také se zlatou slivovicí. Ta se získává dlouhodobým zráním v dubových sudech. Zde získá svoji krásnou zlatavou barvu. Chuť této slivovice je také jiná. Je spíše nasládlá a připomíná koňak. Někteří výrobci ovšem zlatou slivovici dobarvují pomocí umělých barviv.

O webu

Naše internetová stránka o alkoholu je věnována všem, kteří mají zájem se o alkoholických nápojích dozvědět více. Seznámíme vás s nejvíce nakupovanými alkoholy – jde především o pivo, víno, slivovice. Dále vám přiblížíme také zahraniční produkty, mezi které můžeme zařadit gin, brandy, whisky nebo tequillu. Kromě jejich charakteristik získáte také představu o tom, jak se vyrábí, jak se mají správným způsobem konzumovat či které alkoholické nápoje jsou vhodné k výrobě alkoholických koktejlů. To vše a mnohem více právě zde!